Tükrös Zenekar

Koncertek mellett néptánctábort is tartott a Tükrös együttes Amerikában Nemrég tért haza harmadik amerikai turnéjáról a Tükrös együttes: a népzenét játszó zenekar nemcsak koncertezett, a michigani Csipke táborban is részt vett. Lapunk Árendás Péterrel, a Tükrös brácsásával beszélgetett. (A Magyar Nemzetben megjelent interjú bővebb változata.)
„Ha érződik az előadásodon, hogy hiteles és őszinte, azt is megérinti, aki soha nem hallott-látott előtte ilyet.” - A Tükrös nemrég tért vissza az USA-ból, ennek tapasztalatairól kérdeztük Árendás Pétert, a zenekar brácsását.
„Ez nem Womex volt, hanem Womax” - mondja egy kipirult, motoros szerelésbe öltözött kétméteres dán, miután a közönség álló ovációval ünnepeli Magyarország Hungarian Heartbeats című nyitókoncertjét a legnagyobb világzenei vásáron, a koppenhágai Womexen.
Beszélgetés Liber Endrével, a Cimbalom+ est kezdeményezőjével, a Tükrös együttes tagjával, producerrel, kiadóval, előremutató háttéremberrel.
A Tükrös zenekar lemezbemutató koncertjével indul vasárnap a Művészetek Palotája "Hazafelé" elnevezésű magyar népzenei fesztiválja. A Fesztivál Színházban fél nyolckor kezdődő koncerten A mi Mezőségünk című új album elődje, a 2000-ben megjelent nagy sikerű szatmári lemez anyaga is megszólal. Hétfőn az Etnofon Zenei Társulás folytatja a sort, kedden pedig a Muzsikás koncertjével zárul a háromnapos sorozat.
A Tükrös Zenekar megalakulása óta a népzene hagyományhű tolmácsolásával szólítja meg közönségét. E szikár megállapítás mögött a magyar nyelvterület egyes régiói (sőt, esetenként egyes szomszédnépek tájegységei) kulturális értékeinek felvállalása, az azokban élő emberek szellemi öröksége iránti mély elköteleződés húzódik meg. A zenekar a Hazafelé Fesztivál keretében megrendezett előadásának programját ezáttal az erdélyi Mezőség, valamint a magyarországi Szatmár muzsikájából állította össze.
October 1984, Mezőkeszü, the Transylvanian Heath. A Roma (Gypsy) string quintet is cranking out wedding music of astonishing intensity, vigor and, at times, keening plaintiveness. Over several days, they play with a minimum of time off. These are, without putting too fine a point on it, breaks for bad behavior ... or to recuperate from bad behavior. Raw and raucous, with red wine as the fuel (or, perhaps, Hungary's no-quarter palinka, a plum brandy). Whatever the propellant, the Gypsy musicians have partaken copiously, and, with honor assured and asserted, they play dance tune styles like csárdás, szökős and korcsos in rapid fire succession.
Eredetileg máshol akarták megjelentetni a második lemezüket, de nem tetszett nekik a cég hozzáállása, ezért létrehozták saját kiadójukat, a FolkEurópa Kft.-t. Saját zenekaruk, a Tükrös albumai mellett olyan nevek szerepelnek kiadványaik palettáján, mint például Zerkula János, Kodoba Béla, Kodoba Márton, Balogh Kálmán & The Gipsy Cimbalom Band, a Gázsa zenekar, a Méta együttes vagy Szalóki Ági. S mikor válságba került a népzenei lemezek terjesztése, két másik kiadóval terjesztési szövetséget hoztak létre Hangvető néven.
A magyar és erdélyi falvak eredeti népzenéjét mutatja az Egyesült Államokban, egyebek között a fővárosban a Tükrös együttes - írta a The Washington Post.
Ha igaza van a keleti filozófiáknak, akkor Európa fejlődésbe vetett makacs hite képzavar; a valóságban egy önmagába visszatérő, körkörös pályát ró minden létező. Tehát a legújabb zenetörténet is.
Táncházat vitt a színpadra a Tükrös zenekar Eredeti hangzásvilág, táncházi környezet, élő hagyományőrzés. Ilyen kínálattal lépett fel a Kultúrkert pódiumára a Tükrös zenekar. A jórészt veterán zenészekből álló formáció a népzene könnyed és friss érzésével feledtette el az előadás hangulatába befurakodó esőt. Az öt előadó szemmel látható jókedvével és rutinjával alátámasztott széles repertoár, értő közönségre talált a szentgyörgyiekben. A zenekar belső világába a zenekar hegedűse Koncz Gergely avatott be minket.
Szívmelengető érzés megtapasztalni, hogy hazánktól sok ezer kilométer távol egy teljesen különböző kultúrában, a hamburger, baseball, cowboyok, a steak és a country zene világában élő magyarok hagyományaikhoz és gyökereikhez milyen hűen ragaszkodnak.
Nem túlzás: a WOMEX nyitógáláján fellépni tényleg nagy durranás. Szerda este a világ legnagyobb zenei vásárán a szakma abszolút megmondói hallgatják majd többek között Dresch Mihályt, Szalóki Ágit, Both Miklóst és a Tükröst Koppenhágában.
A Fonogram díjat (Arany Zsiráf díj néven) a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A Fonogram díj célja, hogy elismerje a hanglemezipar kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét, valamint azokat a hanglemezek előállításához szükséges tevékenységeket, - illetve azok művelőit - amelyek zenei életünket és a hanglemezkiadást előre viszik, illetve olyan új és eredeti produktumokat hoznak létre, amelyek a szakma képviselői és a közönség előtt kiemelkedőnek minősülhetnek.
A faraway tolling of bells opens A Mi Mezőségünk (Our Transylvanian Heath). Tükrös Zenekar banishes thoughts of church going. Such thoughts fade quickly. The steady build-up of driving csárdás rhythms in all their elemental glory calls a different congregation of the faithfuI. This is village music handed down the generations, in Tükrös Zenekar's case notably via the field recordings of Zoltán Kallós (captured over four expeditions between 1963 and 1978) and to a lesser degree the field recordings of Sándor Csoóri, Gergely Koncz and Zoltán Patyi (made between 1973 and 2000). Until now I've never had the opportunity to write about this Hungarian sextet properly.
Árendás Péter zenei vezető a Budapest Táncegyüttesnél, a Tükrös zenekar és a Gázsa zenekar brácsása, iskolákban és táborokban tanít, lemezek és országos rendezvények zenei szerkesztője. Szerteágazó a tevékenysége, de ő ezt szolgálatnak fogja fel, népi kultúránk szolgálatának.
Autentikus, minden ízében hagyománytisztelő népzenét játszik a húszéves születésnapját ünneplő Tükrös zenekar, amely elsősorban abban hisz, hogy a legjobb falusi bandák összeszokott "kamaramuzsikálásának" szépsége, ereje és dinamizmusa a feldolgozás szándéka vagy a műfajok keverése nélkül is képes nem mindennapi élményt nyújtani a hallgatóságnak.
Eigenlijk zou bij dit stuk niet Hongarije moeten staan, maar Hangvető. Je zou dat kunnen vertalen als 'klankzaaier'. Het is de naam van een distributeur van Hongaarse labels, opgericht door Etnofon (met als drijvende kracht Ferenc Kiss, die in de eerste line-up van Kolinda zat), FolkEurópa (waar ondermeer Makám en cimbalomspeler Kálmán Balogh ondergebracht zijn) en X-Produkció (het onderkomen van Boban Markovic en zijn Orkestar). Behalve genoemde labels vertegenwoordigt het ook een groep als Muzsikás. Niet het hele hebben en houden van de Hongaarse wereldmuziek is in dit grote huis te vinden, maar je komt er wel een zeer breed scala aan stijlen tegen - van dorpsmuziek tot jazz en elektronica, en alles wat daartussen ligt. Van de uitgebrachte cd's zet Hangvető een selectie op jaarlijks uitkomende compilatie albums.
In the latter part of the 20th century, a few young musicians in the cities of Hungary turned their attention to the wealth of exciting folk music that, while dwindling, still existed in the villages.
A Maros és a Küküllő vidékének zenéjét mutatja be a Tükrös Zenekar Erdők, vizek zenéje című új lemeze. A táncházzal egybekötött lemezbemutató koncertet szombat este tartották a Fonó Budai Zeneházban.
Az egész ott kezdődik, hogy a vonatkoztatási rendszerünk nagyon megegyezik. Liber Endrével beszélgettünk jubiláló zenekaráról, a világzenéről és a Halmos Béla programról. Az interjú első részében a Tükrös Zenekarról lesz szó. 2016. október 03. - celeblobbi
Elérhetőségünk: Liber Endre: tel.: 06-20-9325531